Svar på de vanligaste frågorna nedan!
Att avla hund är ungefär som att avla människobarn. Det blir när det blir.
Man kan inte styra särskilt väl över när löpet ska ske och tiken kan paras, utan det kan vanligen ske två gånger per år. Därför kan inte alltid valpen levereras exakt när du tar semester, utan valpköparen måste anpassa sig. Det är nämligen viktigt att valpen inte lämnas ensam i början och någon måste alltid vara hemma med den.
Vi kan oftast ha kvar valpar hos oss för våra valpköpare i någon vecka extra - och i de fallen gör vi såhär: Er valp kan stanna hos oss en vecka gratis efter att köpekontrakt och betalning har gjorts, samt alla andra handlingar är i ordning. Om vi har kvar er valp ännu längre, så tar vi 500 kr per vecka i inackorderingsavgift. Detaljerna avtalar vi om vid köpet.
Dvärgschnauzern är världens bästa ras... tycker jag ;)
Mentalitet:
Rasen är robust och självsäker. Den kan vara lite egensinnig och självständig, men också följsam och social. Det finns stora individuella skillnader och vi hjälper dig att hitta rätt valp.
Jakt:
Jaktlusten finns i alla hundar! Men som ras och överlag, så är det inte en utpräglad jägare.
Skällighet:
Rasen är framavlad att vara gårdshund/ vakthund/ råttjägare, så den har vanligen relativt lätt till skall, men som alltid finns stora individuella skillnader.
Är det en lätt ras?:
Att man säger om dvärgschnauzern att "Det är en stor hund i liten förpackning" betyder inte att den är liten och menlös, utan att den är en stor hund i sitt sätt, sin mentalitet och i sina behov- fast i en liten förpackning. Så dvärgschnauzern behöver få långa promenader och mycket utmaning mentalt för att må bra!
Pälsvården då?:
Det stämmer att man måste ägna pälsvården mycket tid för en bra päls: Borstning och kamning med stålkam i all lång päls 2 ggr/vecka. Ullkamning med specialullkam varannan vecka (varje vecka för nybörjaren).
Om ni använder sele, måste pälsen i armhålor, på bröst, sidor och hals kammas varje dag - selen gör att pälsen tovar ihop sig. Fördelarna med sele är för övrigt få, så jag rekommenderar att använda halsband.
För bästa resultat ska pälsen trimmas/ryckas med 10 veckors mellanrum. Man kan lära sig att göra det själv eller lämna hunden till en trimmare.
I gengäld, med en päls som trimmas och kammas som den ska, så har ni en hund som inte fäller ett strå!
Det enkla svaret är: det spelar ingen roll.
Har du redan en tik, är det dock enklast med ytterligare en tik - och vice versa avseende hanhund. Men jag upplever att skillnaderna i beteende är större mellan individer och kullar, än mellan könen.
Nackdelen med tikar är att de löper och kan behöva tikskydd någon vecka 2-3 gånger per år. Samt behöver passas noggrant under alla sina 3 löpveckor för att undvika oönskade dräktigheter. Ja, man ska faktiskt vara försiktig under alla tre veckorna, för du kan aldrig säkert veta när tiken är mottaglig. Jag upplever inte skendräktighet som ett speciellt problem inom rasen, men det förekommer i enstaka fall (tiken agerar som om hon vore dräktig och kan bli psykiskt och fysiskt påverkad). Första löpet kommer vanligen omkring 6-9 månaders ålder.
Nackdelen med hanar är att de kan skvätta - även inomhus - men det är ett beteende som går att träna bort. Och visst kan det finnas en större risk för testosteronstinn gruffighet mot andra hanar, men den typen av rivalitet kan förekomma hos båda könen.
NEJ! Kastration på hanhund är det sista du gör, när alla andra försök att ändra ett problematiskt beteende har varit lönlösa. Om du har för avsikt att kastrera din hanhund utan föregående träning, utredning, konsultation av hundpedagog o.s.v. så är du inte välkommen som valpköpare hos oss.
Möjligen, när tiken är ordentligt vuxen och om du är säker på att du inte vill avla på tiken. Men tänk på att sövning och operation innebär en stor risk för din hund. Fördel med ingreppet är att du slipper risken för livmoderinflammation, som är relativt vanlig och ofta mycket allvarlig. Samt att tiken slutar löpa.
Tänk på att kastrering kan ändra beteendet hos din hund - och inte nödvändigtvis till det bättre. Hanhunden kan bli tråkig och slö. Kastrering försämrar ofta pälskvaliteten och hunden tenderar att gå upp i vikt. Orsaken till förändringarna är i korthet att den naturliga hormonbalansen i kroppen förändras vid kastration, vilket också kan påverka tillväxten om kastrationen görs tidigt. Ämnesomsättningen går ner omkring 30%, så fetma är mycket vanligt hos kasterade hundar. Det finns också en risk för inkontinensbesvär efter en kastration.
Valpen blir rumsren när du har varit konsekvent och flitig att visa den hur den ska göra :) Men du får ett omfattande häfte och gott om tips av oss om detta och mycket mer, i samband med att du hämtar din valp.
Valpen kan inte vara ensam alls, men du börjar träningen med ett par minuter åt gången.
Den vuxna, ensamhetstränade och trygga hunden kan vara ensam ett par timmar, efter att den blivit ordentligt rastad. Jag skulle säga max 4 timmar per dag. Så tanken att gå hem och rasta hunden på lunchen är inte en hållbar lösning. Enligt djurskyddsbestämmelserna får hunden inte lämnas ensam längre period än 6 timmar, men det får anses vara extremt och undantagsfall.
Det är inget fel att låta hunden vara på ett bra dagis då och då, men det ska vara en tillfällig lösning, inte en livstidslösning. För varför ska man ha hund om man ändå inte har tid med den? Ett par timmar på förmiddagen, tre gånger i veckan - absolut. Men inte varje dag i 8 timmar. Då tycker jag man ska vänta med att skaffa sig hund tills man har tid, eller tills man har ett jobb där hunden kan vara med.
Dagis som kräver kastrering av er hund ska man rata. Det är lättja eller inkompetens som ligger bakom kravet - alternativt att dagiset har för små ytor - och oavsett vilken av de tre anledningarna, så är det inte ett dagis man vill sätta sin älskling på, eller hur?
Ja, förhållandevis.
Majoriteten av oss dvärgschnauzeruppfödare ögonlyser föräldradjuren före parning för att vara säker på att föräldrarna inte har en ögonsjukdom. Att para sjuka hundar strider mot svensk lag och även mot SKK:s grundregler. PRA och katarakt är två ögonsjukdomar som är något överrepresenterade inom rasen. Sjukdomarna nedärvs recessivt, d.v.s. anlagen för sjukdom måste finnas hos båda föräldrar för att bryta ut. Det svåra med recessiv arvsgång är att anlaget kan finnas utan att synas. Därför kan sjukdomar undantagsvis "dyka upp" trots flera friska generationer. Det finns ett gentest för en typ av PRA som kallas "B". En av de vanligaste typerna. Vi har testat många avelshundar hos Optigen (s.k. markörtest) och fortsätter nu med ytterligare nytt test kallat "B1" hos Laboklin som av allt att döma är mer korrekt. Läs mer
Även urinsten är något överrepresenterad inom rasen och det finns ärftliga faktorer. Men eftersom det inte finns några lämpliga tester för att hitta anlag, så är spridningen svårt att prediktera. Se till att din hund dricker som den ska och alltid har tillgång till friskt vatten - så har du åtminstone du gjort vad du kan för att hjälpa hunden att dilutera urinen, vilket i sin tur gör att kristaller har svårare att bildas.
Jag tycker att magåkommor tycks vara relativt vanligt och därför är det oerhört viktigt att manväljer ett foder som är bra och att man inte matar hunden med onyttiga matrester, kakor och annat skräp.
Även tandsten och tandlossning är mycket vanligt och kan leda till stora problem. Jag rekommenderar att man tandborstar hundar varje dag. Det finns ärftliga faktorer, men de är väldigt svåra att förutse, vilket sannolikt betyder att det inte bara är en gen utan flera iblandade.
Om du är vår valpköpare och din hund blir sjuk - så kan du ringa oss när som helst för att få råd och tips. Oftast kan man reda ut situationen alldeles själv och utan dyra djursjukhus - men ibland är läget akut - och då är det veterinär som gäller.
När du har kontakt med djursjukhus, tänk på att:
Du bestämmer
Du känner din hund bäst
Allt ansvar är ditt under hela sjukhusvistelsen
Du har alltid rätt att träffa din hund även när den är inlagd
Hunden har det bäst hemma så snart det är möjligt för den att komma hem
Nej, det är den inte. Men den upplevs allergivänlig av enstaka allergiker. Det finns dock individuella skillnader på både hund och människa, så det bästa ni kan göra är att låna hem en eller fler vuxna hundar ett par dagar och testa!
TrePés ® Varumärket och namnet är skyddat enligt upphovsrättslagen.
Bilder får inte användas från TrePés utan tillstånd.
Vi förbehåller oss alltid rätten att välja köpare till våra valpar.