Om Oss

Kennel TrePés Gild


-uppfödning av dvärgschnauzer

- breeding mini schnauzerTrePés är namnet på mitt företag som består av ett Hundtrim och Kennel hemma hos oss, Therese och Hans. Kennelnamnet är TrePés Gild. Vi bor i Nykvarn nära Stockholm och Södermanland.


Dvärgschnauzer 2020-2021

Nu har vi 2 småbarn så jag är hemma för det mesta. Efter en vinter och vår med väldigt mycket att göra har vi haft uppehåll under sommaren, men vi har fina valpar i spännande kombinationer i höst/vinter. Det mesta försöker jag hålla uppdaterat på hemsidan. Det är ENORMT många som hör av sig om valpar, så hör gärna av er men det är lång kö på valpar.


Ibland får jag höra av andra, om min egen kennel - att vi har SÅÅ många hundar! Som om det vore något negativt. Och det stämmer att vi har många hundar i avel - de flesta bor hos kärleksfulla och aktiva foderfamiljer - andra samägs med andra ansvarstagande kennlar som vi samarbetar med och 3 fina dvärgschnauzrar bor hemma hos oss: Ava, Sievert och Pronto.


Att hålla så många hundar i avel är nyckeln till ett friskt och fungerande avelsarbete. Man binder sig inte till enstaka hundar som blir oproportionerilgt viktiga för avelns utveckling - på grund av att de får för många valpar. Man blir också mer flexibel och kan ta bort dem ur avel som inte är bra nog mentalt eller hälsomässigt och man känner sina egna hundar bäst, så att man får färre överraskningar!


Så mitt svar är att JA! - Äntligen har vi så många hundar att vi kan använda egna tikar och hanar i många kombinationer utan att behöva inavla och utan att behöva ha hela huset fullt av frustrerade kennelhundar som inte får den aktiviering som de behöver. Jag är evigt tacksam för alla mina fantastiska fodervärdar som ställer upp i vått och torrt. Utan ER hade detta inte varit möjligt!


2019 fick vi 12 nya Utställningschampiontitlar, Snooz tog fler pinnar i Agility Hoppklass och är nu Rallylydnadschampion, och så även vår fina lilla Kokos. Tack till Johanna och Helena! Och så i år, Coronaåret 2020 då inga utställningar finns - så fick vi en hund godkänd i Lämplighetstestet (med stjärna i kanten) att bli Besökshund - tack till matte Kerstin Berg med sin Frasse!Planerade kullar

Vi strävar efter att föda upp dvärgschnauzer av högsta kvalitet, med trevliga, aktiva temperament. Jag arbetar brett, med många parallella tiklinjer och blandar ibland färger för att variera stamtavlorna och för att hålla många hundar i avel. För att citera Åke Hedhammar, SKKs Veterinärmedicinska rådgivare: "En sund husdjursavel är att avla så brett som möjligt" (Hundsport nr 7/2018 s.35). Det betyder att jag använder många fler än dem som når championat i utställningsringen, så länge de har bra egenskaper att komplettera min avel med. Ett fantastiskt temperament, bra sträv päls, fina tänder, riktigt stabil mage, perfekta tänder o.s.v. Allting räknas! Jag använder exempelvis inte bara en individ i en kull, utan ibland även någon syster eller bror! Genetiskt har de såklart likheter - men också olikheter som gynnar den genetiska bredden.


Få kullar används ibland som ett argument för kvalitet, men det som spelar roll är vilken tid, energi och kunskap man använder i sina kombinationer. Vi planerar betydligt fler valpar och lägger mycket tid och resurser åt att göra de bästa möjliga kombinationerna för att få trevliga, friska och snygga hundar som fungerar överallt: som aktiva hundar för den som vill prova på agility och rallylydnad eller andra hundsporter, utställningshundar eller ibland "bara" som sällskapshundar. Bland annat mentalitets-beskriver vi de flesta avelshudarna genom BPH och gentestar många mot ögonsjukdomen PRA. Vi har testat flest hundar av alla dvärgschnauzeruppfödare i Sverige både avseende PRA och BPH.

Läs mer om BPH och PRA-testKontakta oss om framtida planer

Jag har alltid tid och plats för mina valpköpare när ni behöver hjälp och råd, det är bara att höra av sig. Och ni som är nya och intresserade av vår uppfödning kan få referenser hos tidigare valpköpare - det är bara att säga till!


Vi har importerat avelshundar från världens alla hörn för att få en bra spridning och vi fortsätter att planera spännande kombinationer framöver själva - och i samarbete med andra kennlar. Kontakta oss gärna om du vill veta mer.


Strategi 2021

Nu har vi nått så långt att vi har många egna hanar och många egna tikar som här helt obesläktade eller besläktade på avstånd, tack vare att jag har haft 13 parallella tiklinjer, med olika ursprung som vi redan har avlat på och som vi nu fortsätter med avkomman efter. Det betyder att vi har ganska bra koll på mentaliteter och sjukdomar hos hundarna. Med sjukdomar kan man såklart aldrig vara säker, men eftersom vi DNA-testar mot vissa sjukdomar och har erfarenhet av andra så känns det ganska tryggt just nu... jag hoppas att detta håller i sig och att vi får ha många friska generationer även framöver.


Mentaliteten känns som vi har stabiliserat ganska bra nu och det är jag oerhört nöjd över! Vi har arbetat brett och haft en trevlig mentalitet som prio 1, vilket innebär att alla avelshundar inte har varit "perfekta" som utställningshundar - men de har haft annat som jag bedömt viktigare. Och arbetet fortgår. Planen framöver är att koncentrera ner aveln och behålla "bara det bästa". Fantastiskt att vi redan har nått dit! Det är tack vare de många kullar vi har hunnit ha de sista 3-4 åren och även att jag har kunnat behålla så många av egna valpar och fortsätta avla på dem utan att behöva sålla alltför hårt. Jag har i många kombinationer kunnat behålla syskon, t.ex. en hane och en tik, vilket betyder att vi har en bredd och samtidigt en röd tråd som man kan välja att korsa igen i senare släktled - om jag vill förstärka en egenskap - eller låta vara åtskiljda framöver - om jag vill undvika en annan egenskap. Helt underbart och givande!


Tillstånd och certifiering

Vi har tillstånd från Jordbruksverket/Länstyrelsen att bedriva hundavel i den omfattning vi gör och jag är certifierad uppfödare genom Svenska Kennelklubben, samt är utbildad chipmärkare. Se nedan.


GDPR

Vi värnar om våra valpköpares och intressenters personliga integritet och håller inga listor på desamma. De köpekontrakt och foderkontrakt som tecknas, förvaras hos oss i fysisk form i en pärm, enbart för vårt personliga/affärsmässiga bruk och delas inte med offentligheten på något vis. Om vi skulle vilja använda tidigare valpköpare eller samarbetspartners i mer offentliga sammanhang - som referenser et.c. så kommer berörda parter först att tillfrågas.

Vi sparar även telefonnummer till våra valpköpare och fodervärdar i egen privat telefon, som aldrig delas offentligt.

 


Mitt mål som uppfödare


1. Hälsosamma hundar

2. Positiva, trevliga och lagom sociala hundar utan rädsla.

Dvärgschnauzern ska vara nyfiken och tuff, samt får lov att visa viss skärpa (vilket enligt mig inte får vara aggressivitet / rädsla eller ens moderat skärpa).

3.  Hundar som uppfyller rasstandard

4.  Exteriört skall helhetsintrycket vara typiskt schnauzrigt.

Det skall inte vara några kroppsliga skillnader mellan färgerna.

 


Kronan på verket symboliserar var vi har vår målsättning!
TrePés is the name of my company that consists of a Grooming-Shop and a Kennel in our home, Therese's and Hans'. We live in Nykvarn in the South of Stockholm, on the East Coast of Sweden.


Miniature Schnauzer 2020 - 2021

Now we have toddlers, so I'm home for the most part and we have relatively many litters planned during the year - in different colors. I try to keep the website updated.


We got 12 new Show Champions, and Snooz advanced in Agility, and is also Champion in Rally -Obedience, as is our Kokos!


Planned litters

We strive to breed Miniature Schnauzers of top-quality, with friendly temperament. What really matters is the time, energy and knowledge is used in planned combinations. We are looking forward to having many litters this year and I spend a lot of time and effort to make the best possible matings for nice, healthy and handsome dogs that work everywhere: like working dogs for agility, rally- obedienc, Show dogs or sometimes "just" as pet dogs. Among other things, we are testing most with BPH-Mentality test and have begun testing for the eye disease PRA. We have tested the most dogs of all Miniature Schnauzer breeders in Sweden.


We have imported breeding dogs from all corners of the world to get a good mix of bloodlines and we continue to plan exciting combinations in the future in collaboration with other kennels. Please contact us if you would like to know more.


Strategy 2021

Now we have come to a point where we have many quality boys and girls of our own breeding and we are testing them both for illnessess and mentalitywise. I feel we have reached a mentality we like and thanks to our 13 parallel bitch-bloodlines we can use our own breeding for the recent litters. I am planning to boil it down a little in the coming few years  and keep only the best for future breeding. It is a great and lovely work to be able to do that already. And it is thanks to the many litters I have had the great opportunity to breed these last years!

I have been able to save girls and boys from all litters we have had, sometimes more than one from one litter - and I have prioritized a great temperament above "a perfect showdog" because I want to keep my broad spectrum of bloodlines until now, when I can use my own breeding to concentrate it down to best of the best. Well, I hope that is how it goes, anyway and I am so grateful for all fantastic litters and breeding dogs we have had!


Permission and certification

We have permission from the Swedish Board of Agriculture to conduct dog breeding in this scale and I am a certified breeder through the Swedish Kennel Club. I am also a certfied Chip marker. See below.


 

Ett urval av diplom

Uppfödardiplom

Ett par av de första BPH-testade hundarna. 110 är klara och fler kommer!

Chipmärkning

Certifiering genom Veta Bolaget

Uppfödarcertifikat

Certifierad uppfödare genom SKK och jag har läst Naturvårdsbiologi på LIU.